319-8751
Felhasználónév:
Jelszó:

Koncertek
Esküvők
Céges rendezvények
Víghajós John Bull Pub,
1118 Budapest, Budaörsi út 7.
Telefon: 319-8751. levelezes@johnbull.hu
Erzsébet utalvány
OTP SZÉP Kártya
OTP SZÉPkártya
ELFOGADÓHELY
Linkajanló:

James KingÉlhető terek, optimális rTaCePao


Mit jelent a pub?
 
Tipikus angol söröző, hagyományos atmoszférával.
A név a Public House rövidítése. Tipikus találkahely nagy sörválasztékkal.
Az angol életforma egyik jelképe Nagy-Britannia-szerte mintegy 53 ezer pub található!
A pub angol köznyelvi elnevezése még a boozer, a local és a rub-a-dub-dub (Cockney nyelvjárásban).
Legjobb magyar megfelelője talán az  angol söröző ( kerthelyiség ) vagy étterem megnevezés.

Az Ale vagy  Bitter Ale

A Bitter Ale (Real Ale) egyfajta  angol sör. Különleges, aranyszínű hordós sör. Kevés szénsavat és 3,5-5,3 százalék alkoholt tartalmaz.
Angol nemzeti ital. Nincs hozzáadott széndioxid tartalma, csak a természetes erjedésből eredő! Nem véletlenül  olyan vastagok az angol sörcsapolók, tekintettel az általában a pincében elhelyezezett hordókból ezzel a "pumpával" kell felpumpálni az angol sör -t.  
A Víghajós John Bull Pub -ban - és a kerthelyiség teraszán szintén - a John Bull Bitter Ale hordóból frissen csapoltan kapható.
A Bombardier egy enyhe, telt enyhén füstös ízű hordós sör (4,3 százalék) a bedfordi Charles Wells brewery terméke.

 
John Bull a képzelet szülte figura, aki megszemélyesíti Angliát, hasonlóan, mint Uncle Sam Amerikát.
A képregényekben és karikatúrákban, sikeres 18. századi farmerként ábrázolják.
  

John Bull először John Arbuthnot (1667-1735) politikai szatíráiban, pamfletjeiben volt olvasható. Arbuthnot Skót tudós, orvos és politikai szatíraíró volt. Politikai pamflet sorozatában a „History of John Bull” mint tipikus angol embert mutatja be. 
 
John Bull őszinte, becsületesen eljáró fickó, aki bátor, hirtelenharagú, nagyon lobbanékony vérmérsékletű (Law is a Bottomless Pit). Karikatúraként először 1762-ben volt látható a Punch magazinban.

Szokásos ábrázolása testes férfi frakkban, bricsesznadrágban, a brit lobogóból készült mellényben, alacsony cilindert viselve (időnként ezt a fajtát John Bull cilindernek is hívják), igen gyakran egy bulldog társaságában ábrázolják.
Testmérete, nyilvánvalóan látható falánksága azt a kort jellemezte, amikor a rózsaszín, a jó húsban lévő arc, jelezte a jólétet, a kiváló egészséget. A John Bull karakter keményfejű, gyakorlatias, az intellektuális dolgoktól irtózó, kutya-, ló-, angol sör - (ale) és vidéki sportokat imádó fickó.A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban.
Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli pub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönkszeletbe dobta.
Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a vetélkedés, a játék, a sport. Közben akár csak napjainkban a pub pultjánál fogyott az angol sör, az ale. ... Állítólag, igaz csak egy kamerával, ott volt az Euro Sport is! Bár lehet, hogy ez "Urban Legend"
Az első írásos feljegyzések között szerepel, hogy az agincourt-i csata idején, 1415-ben az angol íjászok, valamint 1620-ban az első angol kivándorlók az Újvilág felé hajózva a Mayflower fedélzetén a DARTS valamely formáját játszották.

A tábla elhelyezése:
A tábla középpontjának magassága a talajtól mérve 173 cm (ez egy hat láb, vagy 183 cm magas ember szemmagassága).
A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak.
Dobásnál mindkét lábnak a dobóvonal mögött kell lennie.
Az eldobott nyilat akkor sem lehet újra eldobni, ha az nem érte a táblát.
Az elejtett nyílért a dobóvonalon belülre is be lehet lépni.


 
A yard vagy yard pohár egy nagyon hosszú a sörivásra látszólag teljesen alkalmatlan, mégis sörivásra használatos pohár. (Megtekinthető a VÍGHAJÓS JOHN BULL PUB -ban a kis különterem tolóajtaja fölött egy dísztokban.) A pohár hozzávetőlegesen 1 yard hosszú (1 yard = 0.9144 méter) az alján gömb alakú, és hosszú kezdetben szűk a végén kiöblösödő nyakba csatlakozik. A pohár szája olyan öblös és kialakítású, mint ha valami fúvós hangszer része lenne.  
 
A verseny célja az, hogy ki tudja minél hamarabb meginni a yard of ale -ben található angol sör italt az ale-t, ebből a sör ivására első ránézésre teljesen alkalmatlan  eszközből. 
Az angol sör -rel csurig töltött yard-ot meginni, része a tradicionális pub játékoknak. Célszerű egy húzásra, lélegzetvétel nélkül csinálni ugyanis a sör nehezen „indul meg” a pohárból, de ha megindul, nagyon gyorsan folyik, és sokszor a gyanútlan kezdő ruháját áztatja el a torka helyett. Minden megállás növeli az „elázás” veszélyét!
A Guinness Book of Records szerint ebben a versenyben csúcs Don Rossio of Earls Barton hoz kötődik Northamptonshire, England. Aki a 2 iperial pint (1,14 L) angol sör -t ( ale ) tartalmazó „yard”-ot 5 nem tévedés ÖT másodperc alatt ürített ki!!! GUINNESS

Arthur Guinness Ír sörfőző a Guinness sörgyár alapítója. 
1759 -ben kezdte az ale sör főzését a St. James's Gate sörgyárban (egy használaton kívüli sörgyárban ) Dublin -ban. A Porter sört pedig importálta Angliából.
Tíz évvel később 1769-ben exportálta az első szállítmányát 6 és fél hordó ale -t Angliába.St. James's Gate Brewery 


Guinness good for you
140 éves Sört találtak egy angol sörgyárban

2006 December 11-én Burton on Trent – Worthington White Shield sörgyárban- 250 palack muzeális sört találtak a munkások.
Némelyik csaknem 140 éves volt ekkor.
A legöregebb az 1869-es Harry Ratcliff's Ale volt.
Néhányat természetesen megkóstoltak!
George Philliskirk, (Chief Executive of the Beer Academy) megállapította, hogy „Ez egy jelentős felfedezés, annál is inkább mert a legöregebb sörök 1869-ből származnak, mégis az ízük ilyen friss, attraktív érett szilva és méz aromájú.
Demonstrálva annak a lehetőségét, hogy a muzeális sörök is felkerülhetnek még akár a Britt csúcs éttermek speciális válogatású itallapjára is.”

Dirndli, sör és perec az Oktoberfest-en


A világ legelső sör gyógyfürdője 

Csehországban a Chodovar családi sörgyár pincéjében sör  gyógyfürdőt (SPA) alakítottak ki.
A világelső sörö
s egészségközpontban sörmasszázst, sörös kozmetikai kezelést, a hét hatalmas Viktoriánus kádban sörfürdőt vehetnek a látogatók.
A sör javítja a fizikai kondíciót, jó hatással van bizonyos bőr problémákra, és főként azokra a férfiakra épít, akiket riaszt a hagyományos "flancos SPA" (lásd képünk...)

 

Vendégeink voltak:
  • 1Zenthe_Ferenc_Portré.jpg
  • 2Sandor Gyuri.jpg
  • 3Rutger_Hauer_216186.jpg
  • 4Andrewvajna.jpg
  • 5_d.jpg
  • 6puhl_sandor.jpg
  • Gosztonyi_01.jpg